Olin Helsingin rautatieasemalla ostamassa automaatista lippua, kun kuulin englanninkielisen avunpyynnön. Kaksi aasialaisen oloista tyttöä pyysi auttamaan, he kun halusivat ostaa junalipun jonnekin joka kuulosti lähinnä ”Kopnhanilta” eikä automaatti suostunut myymään heille sellaista. Mietin mikä paikka se voisi olla, mutta mieleeni ei tullut mitään mikä kuulostaisi edes etäisestä tuolta. Pyysin tyttöjä selittämään tarkemmin ja viimein selvisi, että kyseessä on Tanskan pääkaupunki.
Yllätin tytöt kertomalla että Suomen ja Tanskan välissä on meri ja he joutuisivat turvautumaan laivaan tai lentokoneeseen. Seuraavaksi ryhdyttiinkin kyselemään millä yhtiöllä Kööpenhaminaan voisi lentää tai seilata. Ihailin nuorten matkustavaisten huoletonta asennetta Euroopan-kiertueeseen: aina löytyy reitti sinne minne haluaa, vaikka välissä olisi meri.
![]() |
Kuva: Ryan McGuire |
Vaikka rento asenne omiin tekemisiin, tulevaisuuteen ja ensimmäisen vaikutukseen jälkimmäisen on hieno juttu, on ennakkovalmistautumisellakin oma arvonsa. On varmasti tilanteita, jolloin on jännittävää pyöriä ympäriinsä ilman karttaa, aikataulua tai muuta rajoittavaa. Mutta on myös tilanteita, jolloin kaipaisi jonkinlaista käsitystä siitä, mitä on tekemässä. Hankerahoituksen hakeminen kuuluu useimmille näihin jälkimmäisiin. Jotta hankerahoituksen hakeminen ei olisi tuskallinen kokemus, käy valmentautumassa näiden postausten äärellä.
on hyvä tapa aloittaa henkinen matka hakemuksen julman kauniisiin syövereihin. Jos edellisestä hakemuksesta on vierähtänyt jo tovi tai sellaista ei ole koskaan ollutkaan, voit käydä päivittämässä käsitystä siitä mistä hankehakemuksissa ylipäätään on kyse.
syventää hankehakemustrippiäsi. Itse en suinkaan ole aina saanut rahoitusta aina kun olen sitä hakenut, mutta epäonnistumisistakin olen joskus oppinut jotain. Eikä ilman kokeilemista ja siitä väistämättä välillä seuraavaa epäonnistumista voikaan oppia mitään. Joten ei muuta kuin rahoitusrakettia laukaisemaan: lennä, kuka oletkin, lennä, tule elävänä takaisin!
4+1 asiaa jotka helposti unohtuvat talousarviosta
kertoo mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun tarkistaa hakemusta puoli tuntia ennen hakuajan loppumista. Tai ehkä mielellään jo vähän aiemmin. Tunnen paljon ihmisiä, joille sanat ovat läheisempiä kuin numerot. Monille hankehakemuksen talousarvio on yhtä mukava asia kuin veromätkyihin liitetty haukkumakirje. Sitäkin suuremmalla syyllä talousarvio kannattaa käydä tiheällä kammalla läpi ja tarkistaa että se vastaa hankesuunnitelmaa.
Mitä tehdä vanhalla apurahahakemuksella?
vastaa kysymykseen, jota et vielä halua kysyä. Kun hakemus on vielä vain kyynel tekijänsä silmäkulmassa, on vaikea miettiä mitä sillä pitäisi valmistuttuaan tehdä. Lue kuitenkin.
Entäs tuo otsikon väite: onko hankerahoituksen hakeminen todellakin helppoa ja hauskaa? Nyt täytyy kyllä myöntää että tuli tehtyä klikkiotsikko. Vaikka olenkin viettänyt hankehakemusten äärellä monta hienoa hetkeä, on niiden tekeminen kuitenkin työtä. Työ voi joskus olla helppoa ja hauskaakin, mutta aina se ei sitä ole. Aina silloin tällöin sillä on kuitenkin mukava taipumus palkita tekijänsä. Joka ikisellä hakemuskierroksella joku saa hankkeelleen rahoitusta.
Katso uusimmat varainhankintakoulutukset täältä.
Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.
Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!