Kansainvälisen rahoituksen hakeminen on helpompaa kuin luulet

Viikko sitten sähköpostiin saapui myönteinen hankeapurahapäätös Viron kulttuurirahastolta eli Kulkalta Runoajelun uusimpiin kujeisiin. Iloinen uutinen nosti mielen päälle vapaan liikkuvuuden, niin pääoman kuin ihmistenkin. Tajusin myös, että olen hankkinut urani aikana enemmän kansainvälistä kuin suomalaista hankerahoitusta.

Rahalla on hintalappu

On ilo elää maassa, jossa kansalaisjärjestöjen ulkomaiseen rahoitukseen ei lähtökohtaisesti suhtauduta mitenkään. Kaikkialla tätä vapautta ei ole, vaan järjestöille ulkomailta tuleva rahoitus herättää epäluuloja ja ikävämpiäkin seurauksia. Vapaus tarkoittaa muun muassa mahdollisuutta jakaa ajatuksia, kokemuksia ja taloudellista vastuuta.

Aivan kaikilla rahoittajatahoilla on aina oma agenda, jota he ajavat. Joskus jopa monta päällekkäistä ja limittäistä. Jos joillain on aina parhaat bileet ja eniten massia jaossa, on heillä todennäköisesti myös tavoite. Raha ei ole persoonatonta, vaan joka eurolla on hintalappu, ja tämä pätee kaikkialta tulevaan rahoitukseen. Jos syvempi sukellus rahan olemukseen kiinnostaa, tutustu arvosteluuni kirjasta nimeltä The Soul of Money.

Oma agendansa on tietysti myös kaikilla suomalaisilla tahoilla, joilta yhdistys voi rahoitusta hakea. Valtion tai kunnan jakama raha ei sekään tule tyhjästä, vaan rahaa käytetään poliittisen tahdon mukaan. Hakipa rahoitusta mistä hyvänsä, hankerahoituksena tai vaikka sponsoritukena, tulee rahoittajistaan pystyä olemaan ylpeä.

Ulkomaanelävien metkut

Kansainvälistä rahoitusta on kaikki se raha, joka tulee oman maan rajojen ulkopuolelta. Sitä on niin EU-hankerahoitus kuin Ulkomaan kulttuuri-instituutin myöntämä apuraha maan rikasta käpylehmäkulttuuria esittelevään näyttelyyn. Rahoituksen lähteitä on erilaisia, ja erilaisia ovat myös hakuprosessit.

Todennäköisesti rahoittajataho haluaa tehdä sopimuksen, jossa kuvataan osapuolten vastuut ja velvollisuudet. Ellei halua, kannattaa sitä ehdottaa itse. Etukäteen sopiminen säästää monelta ikävältä väännöltä. Tämä saattaa kuulostaa perusasioiden vääntämiseltä rautalangasta, ja se johtuu siitä että se on nimenomaan sitä. Se, mikä on perusasia, on hyvinkin kulttuurisidonnaista ja siitä kannattaa puhua. Muuten olet hyvin helposti itse metkuileva ulkomaanelävä, joka hassaa saamansa rahat käsittämättömällä tavalla.

Elämää nähneenä ja kokeneena vanhempana rouvana haluan vielä muistuttaa, ettei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, eikä käyttää rahoja joita ei ole – ei ainakaan ellei taskusta löydy hyvää varasuunnitelmaa. Puhetta maailmaan kyllä mahtuu ja allekirjoituksetkin ovat loppujen lopuksi vain tahroja paperilla. Rahoitus on varma vasta kun se näkyy tilillä.

Kielilläpuhumista

Vieraalla kielellä toimiessa tuntee itsensä usein altavastaajaksi, vaikuttaa helposti töksähtävältä ja ehkä omituiseltakin. Se tekee ihmiselle hyvää, varsinkin ihmiselle joka on riittävän fiksu ja taitava hakeakseen rahoitusta omaan tekemiseen. Vaikka ei aina olisi täysin varma, mitä ulkomaankielinen hakulomake haluaa kysyä, ymmärtää kuitenkin sen muistuttavan lukijalleen tämän olevan vain tavallinen kuolevainen.

Aina on mahdollista, että hakemuksen lukijat naureskelevat hakijan hassuille ilmauksille. On kuitenkin myös mahdollista että he päättävät myöntää rahoitusta kielellisistä puutteista huolimatta. Loppujen lopuksi on kyse siitä, kenen hanke parhaiten edistää rahoittajan tavoitteita, ei siitä kuka kirjoittaa kauneinta euro-englishiä tai mitä kieltä nyt kirjoittaakaan.

Rohkea rokan syö ja ken kuuseen kurkottaa, tekee katajanmarjoista giniä ja myy sen kovaan hintaan. Kansainvälistä rahoitusta haetaan usein kansainvälisille hankkeille, mikä avartaa näköaloja ja tuo uutta henkistä pääomaa kaikille asianosaisille.  Suunnittelin ja toteutin ensimmäisen EU-rahoitteisen hankkeeni vuonna 2003 hyvien yhteistyökumppaneiden tuella. Huomasin ettei hankkeiden suunnittelu vaadi sen kummempaa pätevyyttä: kaikki voivat yrittää ja joka kerralla oppii jotain. Meillä on vapaus luulla itsestämme suuria ja etsiä kaltaistamme seuraa vaikka maapallon toiselta puolelta.

 

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *