Koulutuksen järjestäminen on monien yhdistysten tärkeä tulonlähde, vielä useampien satunnainen lisätulo ja joillekin jopa koko olemassaolon tarkoitus. Kun on löytänyt mahtavan uuden harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen (esimerkiksi latvian kielen! Kurssit löytyvät täältä) haluaa tietysti jakaa tuon upeuden muiden kanssa. Muiden ihmisten houkutteleminen harrastuksen pariin tarkoittaa yleensä enemmän mahdollisuuksia, olivatpa mahdollisuudet sitten urheilukenttiä tai kiinnostavia keskustelukumppaneita. Lisäksi hyvää haluaa tietysti jakaa!
Vaikka kurssitoimintaa ei tehtäisikään rahan takia, rahaa siinä kuitenkin liikkuu. Se tarjoaa työtä opettajille ja muille työntekijöille ja tekee yhdistystä ja sen toimintaa tunnetummaksi ja on monille ensikosketus yhdistykseen. Koulutuksen järjestäminen kannattaa tehdä huolella alusta lähtien ja ottaa huomioon muun muassa nämä seikat.
Tiedä kenelle tarjoat
Verottaja sanoo yleishyödyllisten yhteisöjen verotusohjeessa näin: ”Jos koulutustilaisuus järjestetään ansiotarkoituksessa, toiminta on jatkuvaa ja kohdistuu rajoittamattomaan henkilöpiiriin, on kyse yleishyödyllisen yhteisön elinkeinotoiminnasta. Jos koulutus kohdistuu vain yhteisön omiin jäseniin, on kyse lähtökohtaisesti verovapaasta koulutustilaisuudesta. ” Toisin sanoen voitte tarjota koulutusta kenelle parhaaksi näette, mutta verovapaata tuloa on vain omien jäsenten kouluttaminen.
Usein kurssille haluavat ovat samalla tervetulleita myös yhdistyksen jäseniksi. Kurssilaisen on aina tiedettävä liittyvänsä yhdistyksen jäseneksi, joten kurssimaksun sisään jäsenyyttä ei voi piilottaa. Mikään ei tietysti estä maksamasta jäsen- ja kurssimaksua samaan aikaan. Kertomalla selkeästi jäseneksi liittymisen vaatimuksesta välttyy myös vihaisilta yhteydenotoilta seuraavan vuoden jäsenmaksulaskuja lähettäessä.
Tuotteista koulutus
Koulutus on lähtökohtaisesti tuote eli sen sisältö ja hinta ovat tarkasti määriteltyjä. Pannukahviseura, yhdistys jota ei ole olemassa tässä todellisuudessa, kertoo tuotteistamistaipaleestaan tässä jutussa. Koulutustuotteeseen voi kuulua muutakin kuin oppitunnin sisältö: kuuluvatko esimerkiksi erilaiset tarvikkeet ja materiaalit mukaan vai maksetaanko niistä erikseen? Syödäänkö kokkikurssin tuotokset yhdessä? Kuuluuko opintoretki sienimetsään, museoon tai susirajalle kurssimaksuun? Jos kyseessä on lasten kurssi, saako sisarusalennusta?
Ole ajoissa
Suurin osa suomalaisista merkkaisi omat hautajaisensakin kalenteriin vähintään puolta vuotta etukäteen, jos voisi. Ainakin harrastukset halutaan aikatauluttaa ajoissa. Sille on toki syynsä. Vuorotyöläiset joutuvat toivomaan vapaitaan jo kuukausia etukäteen, lastenhoitojärjestelyt voivat olla joskus hyvinkin monimutkaisia, samoin omaishoitajien vapaiden saaminen. Ylipäätään monien ihmisten arki on paljon aikataulutetumpaa ja muista riippuvaisempaa kuin mihin on ehkä itse tottunut. Tarve tietää syksyn aikataulut jo edellisenä keväänä ei ole pelkkää kontrollin halua, vaan monille välttämätöntä paikalle pääsemisen kannalta. Tarjoa siis tietoa koulutuksesta niin aikaisin kuin pystyt.
Ole löydettävissä
Mainostaminen on mainio asia. Monet yhdistysten tarjoamat kurssit ovat kuitenkin luonteeltaan sellaisia, ettei niille mennä heräteostoksena. Harva päättää opetella pesäpalloa, kalaruokien valmistusta tai vaikkapa latvian kieltä ihan vain nähtyään mainoksen kivasta kurssista. Todennäköisesti ihmisellä on oma tarpeensa näiden asioiden oppimiseen, ja tällöin kurssien tarjoajan kannattaa pitää huolta että on löydettävissä hakukonehaulla.
Koska ihmisten kiinnostus ei aina noudattele kurssiaikatauluja, kannattaa antaa mahdollisuus tilata kurssien uutiskirje. Into opetella talvikalastusta voi iskeä keskellä heinäkuuta, ja silloin on hyvä hetki tilata uutiskirje tulevista kursseista. Jos muuten haluat blogin uutiskirjeen, jossa on asiaa muun muassa koulutuksista, tästä sen saa.