Näin saat asioita aikaan: lukemista auringossa chillaajille

Suunnitelma halki, poikki ja pinoon

Maailma. varsinkin yhdistystoiminta, on pullollaan hyviä ideoita. Se mitä usein puuttuu, on taito ja kyky saada asioita aikaan. Sitä puuttuu välillä minulta, ehkäpä joskus sinultakin, ja kaikilta muilta sitä puuttuu ihan varmasti. Paraskin suunnitelma on vain suunnitelma, ellei joku kääri hihojaan ja pistä suunnitelmaa halki, poikki ja pinoon.

Arvostelun kohteeksi joutumisen todennäköisyys toki kasvaa aina, kun vähääkään liikahtaa. Vaikka sammuttaisit valtavan tulipalon ja pelastaisit koko kylän, kuulet luultavasti palon olevan väärin sammutettu. Tämä riski kannattaa aina välillä silti ottaa ja pitää mielessä, että kateus on ansaittava.

Kun tarpeeksi touhuaa, saa väkisinkin jotain tehtyä. Siinä piilee muun muassa bloggaamisen viehätys. Kun on mahdollisuus kuvitella, että joku odottaa juttujani, tulee kirjoitettua. Jos ihan joka lause ei aina olekaan viisauden helmi, on se kuitenkin valmis. Ja se on paljon parempi kuin vielä pään sisällä oleva täydellinen, ainakin niillä elämänaloilla, joilla itse haluan vaikuttaa.

Mikä on elämän ja yhdistystoiminnan tarkoitus?

Valitsin valmiiden lauseiden arkistostani aikaan saamista käsitteleviä juttuja kesän kuumimpaan lukupakettiin. En uskalla luvata, että tämä turbobuustaa yhdistyksenne toiminnan, mutta otan mahdollisuuden kuitenkin esille.

Tärkeintä varainhankinnassa on… pohtii sitä, miten löytää yhdistyksen oma juttu. Toiminnan tarkoituksen löytäminen on tärkeää muissakin asioissa kuin varainhankinnassa.  Vaikka välillä tuntuisi siltä, että on mukana saadakseen palaveripullaa/cooleja kavereita/tuijottaa yhdistyksen sihteerin ihaniin silmiin, todennäköisesti syy on kuitenkin jotain jalompaa. Ehkä todella haluatkin varmistaa kohtuuhintaiset harrastusmahdollisuudet lapsille, pitää kylän elävänä tai säilyttää kulttuuriperintöä.

Valmis on parempi kuin täydellinen on lause, jonka toivon hautakiveeni. Yhdistystoiminta, tai siis ylipäätään elämä, on aina aliresursoitua tarpeisiinsa nähden, mutta jotain pitäisi silti saada aikaan. Täydellisyyttä tavoittelemalla jää helposti ikuisen suunnittelun kiirastuleen, joten ehkä kannattaisi vain räiskiä menemään (värikästä kielenkäyttöä: kannustan toki huolellisuuteen ja eettisesti harkittuun toimintaan) ja olla tyytyväinen siitä, että jotain tuli tehdyksi?

Joku roti tähän hommaan

Jos tunnet, että muita ihmisiä sisältävä kokoustaminen hidastaa toimintaasi, suosittelen kokousten hienosäätöä. Takuuvarma konsti pitää yhdistyksen kokoukset raiteillaan muistuttaa perusasioista. Joku roti pitää kokoustamisessa olla, muuten on ihan sama lähteä saman tien jatkoille. Periaatteessa yhdistystoiminnassa ollaan mukana siksi, että saataisiin jotain aikaan, ja tehokkaat kokoukset auttavat asiaa melko lailla. Muunlaisia ei kannata järjestääkään, ei edes jatkojen toivossa.

Luovan, herkästi innostuvan ja ylipäätään ihan mielettömän lahjakkaan ihmisen voi olla vaikeaa keskittyä jäsenrekisterin ylläpitoon, kokousasiakirjojen laatimiseen tai vaikkapa laskujen maksamiseen ajallaan. Nekin on kuitenkin tehtävä, jos aikoo pitää toimivaa organisaatiota yllä. Olisi mahtavaa, jos esimerkiksi äiti tai muu vähään tyytyvä ihailija tekisi ne, mutta näin ei useinkaan ole. Pidä mukavuusalue siistinä opastaa lempeästi rutiinien pariin. Imartelu on myös usein toimiva keino sekä itseen että toisiin käytettynä!

Joten rakas lukija, toivotan onnea aikaan saamisen ohdakkeisella polulla ja muistutan myös auringossa chillailun merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Raskas työ vaatii paitsi raskaat huvit, myös lepoa ja rauhaa.

 

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä tykkäämässä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *