Onko rahalla sielu? Arvostelu kirjasta The Soul of Money

Elämä ei ole nollasummapeliä

Elämä on taistelu, jonka vahvimmat voittavat ja vahvuutta mitataan omaisuuden määrällä. Se on joko sinä tai minä, sillä toisen voitto on toisen tappio. Jos joku väittää vastaan, voi hänet torpata sanomalla ”näin se nyt vaan on aina ollut ja tulee aina olemaan.” Tässä vaiheessa ryhdyn tietysti itse väittämään vastaan, sillä mikään ihmisen tekemä ei koskaan ole ikuista, ei myöskään raha ja sille antamamme merkitykset.

The Soul of Money: Transforming Your Relationship with Money and Life (W.W. Norton & Company, 2017) -kirjan kirjoittaja Lynne Twist väittää ettei elämä olekaan joko-tai: sekä sinä että minä voimme menestyä. Twistillä on kokemusta ja näkemystä kirjoittaa rahasta, sillä hän on työskennellyt vuosia humanitaaristen hankkeiden varainhankinnassa ja kohdannut niin upporikkaita kuin rutiköyhiäkin. Eivätkä köyhät suinkaan aina ole nälän ja puutteen jalostamia eivätkä rikkaat kietoudu salametsästetyn halinallen turkkiin. Jos ajattelee rikkaiden olevan rahojensa saastuttamia, on itse päästänyt rahan hallitsemaan ajatuksiaan. Raha on varsin käytännöllinen vaihdon väline, mutta usein annamme sille paljon tätä suuremman painoarvon.

Rahat vai henki? Vai molemmat?

The Soul of Money eli rahan sielu on sinänsä jo ajatuksia herättävä nimi kirjalle. Me kaikki, koko ihmiskunta, haluamme terveen maapallon ja läheisillemme mahdollisuuden elää tervettä, antoisaa elämää. Missä välissä oikein päästämme rahan itsemme ja näiden tavoitteiden väliin? Twist kertoo Intian Dharmapurissa tapaamistaan naisista, jotka kokivat velvollisuudekseen tappaa vastasyntyneet tyttärensä, jottei perheiden tarvisisi maksaa heidän myötäjäisiään. Hän kertoo myös itsestään ja aviomiehestään, jotka tekivät perheensä hyväksi töitä niin paljon, etteivät nähneet lapsiaan näiden valveillaoloaikana. Molempia ilmiöitä on varmasti usein puolustettu sanomalla että näin asiat vain ovat.

Tapoja ja ajatuksia on mahdollista muuttaa. Aina siihen ei tarvita edes rahaa. Mutta se, jolla rahaa on, voi käyttää sitä muokatakaseen maailmaa haluamansa laiseksi. Raha on kuin vettä: joskus se virtaa vuolaana, joskus pieninä puroina ja joskus se pisaroi. Se voi antaa elämää ja se voi hukuttaa sen. Raha, kuten vesikin, on väline, se ei ole itsessään hyvää eikä pahaa. Aina se kuitenkin muokkaa sitä, johon se koskee.

Varainhankinta on yhteistyötä

Vertauskuva rahasta vetenä varmasti ärsyttää niitä, joilla elämä on olemassolon taistelua leivästä ja lämpimästä. Jos kuitenkin vatsa on täynnä eikä kylmyyskään vaivaa, voi käyttää hiukan aikaa ja voimavaroja rahasuhteensa miettimiseen. Kirjassa on runsaasti tarinoita ja anekdootteja, joista eräs itselleni parhaiten mieleen kertoo ostosretkestä. Tyttövauvan tuore isoäiti Twist oli sisäistänyt kaikki ostoshulluja isoäitejä koskevat mielikuvat osaksi omaa kuvaansa ja halusi osoittaa rakkauttaan vaaleanpunaisilla röyhelöillä. Pikkutytön isä eli Twistin poika kuitenkin kertoi äidilleen, että he halusivat vaimonsa kanssa lapselle ostettavan vain sellaisia tavaroita, joiden ostaminen tekee maailmalle hyvää. Vaatteita ja leluja, jotka eivät ole toisten lasten tekemiä ja jotka eivät saastuta luontoa enempää kuin on pakko. Ostosretkestä tuli tämän jälkeen hankalampi, mutta myös palkitsevampi, sillä tuntui hyvältä maksaa luontoa ja ihmisiä kunnioittaen tehdyistä tuotteista ja asiantuntevasta palvelusta.

Varainhankintaa tekevälle kirja antaa tarpeellisen muistutuksen siitä, että varainhankinta on yhteistyötä. Varainhankinta ei ole kerjäämistä, se ei ole välttämätön paha eikä sitä pidä nolostella. Yhteisen päämäärän eteen voi ponnistella monella tavalla, esimerkiksi antamalla varojaan sen hyväksi. Ajatus on yksinkertainen, mutta siitä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä . Itselläni heräsi runsaasti ajatuksia esimerkiksi varainhankinnan viestinnästä: mitä varten rahaa oikeastaan kerätään ja miten siitä kerrotaan yhteistyökumppaneille? Mietin myös, kuinka pystyn kouluttajana auttamaan koulutusten osallistujia käyttämään lahjojaan ja osaamistaan heille tärkeiden asioiden hyväksi.

Otsikossa kysyn, onko rahalla sielu? Tämän kirjan perusteella rahan sielu on se merkitys, minkä me ihmiset sille toiminnallamme annamme.

Jos tilaat kirjan tämän linkin kautta, saan Amazonilta hieman korvausta. Sinulle kirja on saman hintainen kuin muutenkin. Linkki vie Saksan Amazoniin, josta tulevat lähetykset eivät jumita tulliin. Sivuja voi käyttää myös englanniksi. Lukemani kirjan olen ostanut ja maksanut itse.

Tervetuloa opettamalleni Varainhankinnan peruskurssille tai hankehallinnon peruskurssille Espoon työväenopistoon. Tampereen Sampolassa opetan syksyllä hankehallinnon peruskurssia.

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *