Kuva kertoo enemmän kuin tuhat kliseetä
Pienenä luin Aku Ankan nopeasti enkä ymmärtänyt mikä idea sarjakuvissa oikein oli, niiden tarinat kun olivat hetkessä ohi. Solja Järvenpää taas luki mielestään Akkarin paljon hitaammin kuin muut lapset. Hänestä tulikin sarjakuvataiteilija ja -opettaja, minä taas opin lukemaan sarjakuvia vasta aikuisena ymmärrettyäni että myös kuvissa on sisältöä.
Ihmisillä on omat luontaiset tapansa hahmottaa maailmaa, mutta kaikkia taitoja voi aina kehittää.Visuaalisen silmän kehittäminen kannattaa, sillä oman viestin saa parhaiten perille käyttämällä useampia eri tapoja. Tämä pätee myös yhdistyksen viestinnässä, niin varainhankinnassa kuin muussakin. Tunnelman viestimiseen visuaalisuus eli kuvat, värit, muodot ja muu silmillä nähtävä on nopea ja tehokas tapa. Ne kertovat, kuinka asiallisesta tai vaikka rönsyilevästä aiheesta on kysymys. Kiinnostava kuva saa pysähtymään ja vaikkapa klikkaamaan linkkiä.
Millaisiin tunnelmiin kurssin mainoskuva vie? Kuva: Solja Järvenpää |
Katso maailmaa uusin silmin
Omakuva: Solja Järvenpää |
Oman maun mukaisia kuvia kannattaa kerätä ja tutkia. Jos pitää vaikkapa Muumi-sarjakuvista, voi miettiä mikä niissä viehättää: hahmojen pyöreys, runsaat yksityiskohdat, taustalla siintävien Sumuisten vuorten tuoma taustatunnelma vai kenties hyppynaruilla ja muilla omalaatuisilla tavoilla jaetut ruudut.
Monet aiheet, joista yhdistykset haluavat viestiä, ovat luonteeltaan abstrakteja eikä niitä ole helppoa kuvittaa. Lennokkikerhon on toki helppoa kuvittaa juttunsa upeissa maisemissa liitävillä lennokeilla. Monet muut yhdistykset joutuvat miettimään enemmän mistä yhdistyksen toiminnassa ja tarkoituksessa on oikein kysymys. Esimerkiksi sarjakuvakursseista kerrottaessa on kuvituskuvina käytetty tekeviä käsiä, sillä kursseilla ollaan tekemässä ja oppimassa. Joskus myös vaikealta tuntuvia asioita voi välittää kuvien kautta. Kuvien avulla voi oikoa mutkia, eikä kaikkea tarvitse kertoa suoraan.
Kaikkea, mitä saa julkaista, ei kannata julkaista
Jenni Kallionsivu emännöimässä rantakala-ateriaa. Kuva: Solja Järvenpää |
Helpolta tuntuva vaihtoehto on kuvata yhdistykseen kuuluvia ihmisiä kokoustamassa tai muun toiminnan parissa. Ehkä joku on joskus kertonut, että kannattaa kuvata ihmisiä takaapäin, jolloin julkaisulupien kanssa ei varmasti joudu vaikeuksiin. Tällöin tulee kuvattua ihmisjoukon selkiä, mikä voi sekin olla mielenkiintoinen kuvituskuva, mutta ei suinkaan ainoa vaihtoehto.
Ihmisten kuvaaminen kannattaa toki (liki) aina. Se, että kuva on lakien mukaan julkaisukelpoinen, ei kuitenkaan vielä riitä. On ikävää, jos vaikkapa tapahtuman esiintyjä jättää tapahtuman kuvat somessa jakamatta, sillä hänet on kuvattu kesken ilmeikkään puheen naama mutkalla.
Jos ihmisistä julkaistuista kuvista haluaa olevan yhdistykselle iloa ja hyötyä, kannattaa varmistaa että kuvattavat näyttävät kuvissa mahdollisimman hyviltä. Tämän varmistamiseksi kuvia kannattaa ottaa paljon. Hyvän materiaalin olemassaolon voi varmistaa kuvaamalla tapahtumassa muutakin kuin ihmisiä, vaikkapa tarjoiluja ja paikan yksityiskohtia.
Sarjakuvapäiväkirja: tekemällä oppii
Solja kannustaa kaikkia reippaasti tekemään. Arvostelu pelottaa, mutta arvostelijoita on kuitenkin usein vähemmän kuin ajattelemme. Viestintää tehdään tilanteen ja resurssien mukaan, ja tärkeintä on että viesti menee perille. Ikärajaa kehittymiselle ei ole, aina voi oppia uutta ja aina kannattaa yrittää.
Omaa visuaalista silmää voi kehittää muun muassa Sarjakuvapäiväkirja -kurssilla, jonka sisällön Solja on suunnitellut ja myös pääosin vetää. Solja on kerännyt vuosien aikana valtavan varaston sarjakuvakerronnan tapoja ja tyylilajeja, ja tällä kurssilla opiskelijat pääsevät tankkaamaan ideoita ja inspiraatiota omaan tekemiseen ja tarinankerrontaan. Lisäksi päästään nauttimaan vierailevan opettajan työpajasta. Itse toimin kurssin tuottajana ja olen paikalla varmistamassa että ruoka on pöydässä ja sauna kuumana. Olet tervetullut mukaan!
Sarjakuvakursseja järjestämme Soljan kanssa kahdestaan ja laskutuksen hoitaa Osuuskunta Paluu.
Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.
Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!