Martin markkinat Tampereella: jaettu ilo on moninkertainen

Pyörää ei kannata keksiä jatkuvasti uudelleen, vaan hyödyntää jo kertynyttä osaamista ja kokemusta. Jos tapahtuma toimii hyvin Helsingissä, miksei se toimisi Tampereellakin? Näin ajateltiin Tuglas-seurassa, jonka vuosittainen suurtapahtuma Martin markkinat järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Helsingin lisäksi myös Tampereella.

Martin markkinat 2014

Martin markkinoilla oleellisessa osassa on tietysti markkinahumu. Virolaiset yritykset myyvät tuotteitaan, joita ei aina muuten Suomesta löydä. Lisäksi tapahtumassa on monenlaista kulttuuriohjelmaa musiikista mustamakkara vs. verivorst -verimakkaramaaotteluun. Helsingin marraskuisista Martin markkinoista on muodostunut Viron ystävien jokavuotinen kohtauspaikka. Toistuvat tapahtumat alkavat jossain vaiheessa mainostaa itse itseään sillkalla tradition voimalla, mikä vapauttaa voimavaroja tapahtuman tunnetuksi tekemisestä muuhun työhön.

Tampereen markkinoilla erityistä huomiota saavat käsityö ja design. Tulevaisuus näyttää, millaiseksi tapahtuman sisältö Tampereella muodostuu. Tarkoituksena ei ole kopioida Helsingin Martin markkinoita, vaan löytää juuri ne aiheet, jotka pirkanmaalaisia kiinnostavat. Hyvän tapahtuman peruspalikat voidaan monistaa ja ottaa käyttöön vaikka useammassakin paikassa, mutta samalla on otettava huomioon paikalliset tekijät ja yleisö.

Tampereen Martin markkinat järjestävät Tuglas-seura, Tampereen kaupunki sekä Pirkanmaan Tuglas-seura eli PTS. Tuglas-seura on valtakunnallinen Viro-ystävyysseura, jolla on paikallisosastoja ympäri Suomea. Pirkanmaan Tuglas-seura on perustettu joulukuussa 2015, mutta nuorehko yhdistys on tarttunut reippaasti saamiinsa mahdollisuuksiin. Martin markkinoiden kaltaiseen suurponnistukseen paikallisseura ei vielä kykenisi ilman emoyhdistystä, mutta toisaalta paikallistuntemus ja paikan päällä toimivat vapaaehtoiset ovat tapahatuman järjestämisessä äärimmäisen tärkeitä. Kaupungin tuki on nyt ensimmäistä kertaa järjetettävälle tapahtumalle myös äärimmäisen tärkeä. Yhteistyössä siis kaikki voittavat.

Jaanika Kingumets

Pirkanmaan Tuglas-seura vastaa tapahtumassa muun muassa arpajaisista, jotka ovat sille myös varainhankinnan näkökulmasta tärkeä mahdollisuus. Palkinnot on saatu Viroon liittyviltä tai virolaisilta yrityksiltä. Kuten Arpajaisten ABC– postauksessa ehdotetaan, PTS on paketoinut pääpalkinnoksi useamman eri yrityksen tuotteista kootun upean Tarton-matkan illallisineen ja jopa museolippuineen.PTS:lle on tärkeää, että yhteistyökumppanit todella saavat luvattua näkyvyyttä, joten heidät voi löytää muun muassa Martin markkinoiden nettisivuilta.Lisäksi luvassa on tietysti näkyvyyttä ja kuuluvuutta itse markkinoilla.

Pirkanmaan Tuglas-seuran puheenjohtaja Jaanika Kingumets toivoo, että tapahtuma tekisi myös vasta puolitoistavuotiasta seuraa tunnetuksi hyvänä ja luotettavana yhteistyökumppanina. Seuran jäsenet tekevät markkinoilla runsaasti vapaaehtoistyötä muun muassa ovihenkilöinä sekä yhdistyksen omalla infopöydällä. Tavoitteena on löytää tapahtumasta myös uusia jäseniä ja samalla sitouttaa jo olemassaolevia jäseniä mukaan yhteiseen tekemiseen.

Martin markkinoita on järjestetty vuodesta 1983, jolloin myytiin kirpputoriluonteisesti Viro-aiheisia kirjoja ja muuta aiheeseen liittyvää. Kehitys on tietysti ollut hurjaa jo niin sanotusti toimintaympäristön muutoksen vuoksi: vuodesta 1988 lähtien ulkomaille matkustaminen Virosta helpottui, joten siitä asti markkinoilla on ollut myös virolaisia esiintyjiä, kertoo Tuglas-seuran arkiston- ja kirjastonhoitaja Heikki Rausmaa. Vuonna 1995 Martin markkinat muutti luonnettaan: tapahtuma muutti aiempaa suurempiin tiloihin ja samalla näytteilleasettajilta jouduttiin ensimmäistä kertaa perimään vuokraa. Tapahtuman tulovirrat muodostuvat myyntipaikkojen vuokrista, yhteistyökumppanuuksista sekä arpajaisista.

Martin markkinat 2014

Martin markkinoiden budjetti on noin 75 000 -95 000 euroa ja kävijöitä kaksipäiväisillä markkinoilla on viime vuosina ollut 13 000 – 19 000. Tapahtuma rahoittaa itse itsensä, joskaan mainittavaa ylijäämää siitä ei Rausmaan mukaan Tuglas-seuralle jää. Se ei ole tarkoituskaan, sillä ennen kaikkea Martin markkinat on Viroa esittelevä myynti- ja kulttuuritapahtuma. Melkoinen saavutus itsensä rahoittava suurtapahtuma kuitenkin on.

Vuosikymmenien kokemusta yleisöä ja sitä kautta myös näytteilleasettajia kiinnostavan tapahtuman järjestämisestä kannattaa siis hyödyntää kunnolla. Jos tapahtuma koetaan kiinnostavana yhdessä paikassa, voi olla kokeilemisen arvoista tutkia voisiko samaa konseptia käyttää muuallakin. Kun osaamista ja asiantuntemusta jaetaan yhdistyksen sisällä ja yhteistyökumppaneiden kesken, jää enemmän aikaa ja voimia kehittää tapahtumaa entistäkin paremmaksi.

Tampereen Martin markkinat järjestetään 8.-9.4.2017 Pakkahuoneella. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoinna la klo 12-18 ja su klo 10-16.

Lue myös 8 tapaa saada tapahtuman tuotto kasvuun.

Kiinnostaako tapahtumavarainhankinta? Tervetuloa englanninkieliseen koulutukseeni Event Fundraising for Smart Non-Profits Tampereella 26.4.!


Käyhän myös tykkäämässä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *