Valmis on parempi kuin täydellinen

Täydellisyyden tavoittelu lamauttaa. Tietoa siitä, kuinka asiat tehdään hyvin, meillä useimmilla on ihan tarpeeksi. Kuinka muuttaa tieto teoiksi, kun aikaa on aina vain liian vähän eikä työtään voi tehdä niin hyvin kuin haluaisi?

 

Aseta määrällisiä tavoitteita

Uutislähetys ei ala klo 20.30 siksi että juuri silloin on tapahtunut jotain järisyttävää, vaan siksi että kello on  puoli yhdeksän. Uutisten on oltava tuolloin valmiita, vaikka millaisia kehityskulkuja olisi juuri käynnissä ja ihan just kohta saataisiin varmasti paljon kiinnostavampi lähetys tehtyä. Valmista on kuitenkin oltava silloin kun valmista on oltava. Se on aikapaineiden ja muiden rajoitusten siunaus. Ellei tiukkoja rajoja muuten ole, ne kannattaa itse asettaa itselleen. Jos tavoitteesi on kirjoittaa viisi apurahahakemusta vuodessa, silloin ne on tehtävä, riippumatta siitä ovatko ne hyviä. Jos tavoitteesi on järjestää iso maksullinen tapahtuma lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, silloin se on järjestettävä vaikka taivaalta sataisi taatoja. Asettamalla itsellesi helposti mitattavat tavoitteet, jotka on mahdollista myös täyttää, saat asioita tehtyä. Parasta on, jos kerrot tavoitteet myös jollekin muulle kuin rakkaalle päiväkirjalle. Merkitse aikarajat kalenteriin. Inspiraatioon ei kannata luottaa, se tulee kun on tullakseen. Varainhankinnan Pegasos ei liidä luoksesi itsestään, joudut houkuttelemaan sitä. Ellei se siltikään ilmesty, älä huoli, todennäköisesti sait kuitenkin yhdistyksen kassan plussan puolelle.Voit iloita siitä, että työsi tuloksia voi selkeästi mitata.

 

Uskalla keskittyä

Sinun ei tarvitse suin päin ryhtyä kehittämään joukkorahoituskampanjaa siksi että muut tekevät- eikä kovin impulsiivisesti ehkä kannatakaan toimia, sillä onnistuneen kampanjaan luominen vaatii paljon työtä. Jos yhdistyksesi varainhankinta rullaa mukavasti jäsenmaksuilla ja valtionavustuksialla, näitä varainhankintamuotoja kannattaa kehittää edelleen. Jäsenten maksuhalukkuudesta pitää pitää huolta hoitamalla tietenkin yhdistyksen perustehtävä hyvin mutta myös viestimällä siitä tehokkaasti. Valtionavustukset tai vastaavat rahoitusmuodot taas vaativat yleensä raportointia ja asettavat omat vaatimuksensa myös toimintakertomuksille. Hyvin toimiviin asioihin kannattaa panostaa ja niitä kannattaa entisestään parannella. Mikään varainhankinnan muoto ei ole saavutettu etu, vaan myös toimivien kanavien ylläpitämiseksi täytyy tehdä töitä. Tämä vaatii yleensä ein hokemista kollegoille, hallituksen jäsenille ja ennen kaikkea omalle sisäiselle äänelle. Jokaisella meistä on omat ammatilliset haasteemme, ja minulla se on ei.  Uskon etten ole ainoa.

 

… ja uskalla myös ampua lonkalta

Juuri keksimäni tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka käyttävät vähintään 5 % työajastaan kokeilemalla sitä sun tätä, menestyvät 68% paremmin kuin verrokkiryhmä. Vaikka mitään muuta et puuhailuistasi saisikaan, kokemusta saat varmasti. Eräs hyödyllisimmistä sponsorisuhteistani sai alkunsa hetkessä keksitystä messukojuvierailusta. Päätimme kollegani kanssa käydä moikkaamassa kiinnostavaa yritystä, jonka palveluille meillä olisi piakkoin kysyntää. Potentiaalista sponsoria lähestyttäessä pohjatyön tulisi olla hyvin tehtynä ja itsestään pitäisi näyttää parhaat puolet. Heitä ei todellakaan pitäisi lähestyä silloin, kun mukana on myös nälkäänsä kiukutteleva 6-vuotias. Koska meillä oli hyvin rajalliset resurssit, tiesimme varsin hyvin ettei meillä ollut aikaa tulla messuille toistamiseen ja muuten puheisiin pääseminen voisi olla kovan työn takana. Päätimme siis katsoa mitä tapahtuisi jos vain marssisimme paikalle. Onneksi messukojulla oli karkkia, jota muksu ahtoi kitaansa meidän kehua retostaessamme suunnitelmiamme. Koska meitä ei heitetty pihalle vaikka seurueen nuorin jäsen tyhjensikin karkkikulhon, jatkoimme keskustelua sähköpostilla vielä messujen jälkeenkin ja viimein yhteistyö johti mainioon tulokseen. Saimme tarvitsemamme palvelut hyvään hintaan ja yritys haluamaansa näkyvyyttä.

Varainhankinta on siitä kiitollinen työ, että sen onnistumista voi mitata rahassa. Jos siis saat rahaa – tai rahanarvoisia asioita – sisään, teet selvästi jotain oikein. Kaiken, mitä teet, voisit todennäköisesti tehdä paremminkin. Mutta on toimittava niillä resursseilla, jotka ovat käytössä nyt. Myös aika ja inhimillinen jaksaminen ovat resursseja. Painin jatkuvasti riittämättömyyden kanssa, sillä tiedän että voisin tehdä monia asioita paremmin kuin teen. Tietoa ja osaamista on, mutta aikaa puuttuu, usein myös muita resursseja. Odottelemalla asiat eivät kuitenkaan parane, joten ei auta kuin tehdä se minkä pystyy ja oppia virheistään. Valmis on parempi kuin täydellinen.

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä tykkäämässä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *