Eettiset lahjat: ihastus vai pettymys?

Ostin juuri aineettoman joululahjan ja nyt jännitän mitä lahjan saaja siitä ajattelee. Maailman parantamisen paketoiminen helposti ymmärrettäviksi lahjoiksi — polkupyöriksi, äitiyspakkauksiksi tai vaikka käsienpesumahdollisuudeksi lapselle— on ihan mahtava idea.

Sitä käyttävät suurien toimijoiden lisäksi myös useat pienemmät järjestöt. Suurin osa aineeton lahja -tarjonnasta edustaa kehitysapua, joskin myös luonnonsuojelusta kiinnostuneille löytyy vaikka pala ikimetsää.

Kuva: Jakob Owens, Unsplash

Eettisiä lahjoja on ihana antaa: minähän sen tiedän, kirjoitan tätä postausta lahjanhankkimisen jälkihuumassa. Siinä piilee myös niiden vaara. Kaikki lahjat kertovat antajastaan, myös eettiset sellaiset.

Hyvän tekeminen ei kuitenkaan ole neutraalia toimintaa. Tuskin on olemassa mitään toimintaa, jota joku ei pitäisi tavalla tai toisella vääränä. Niin outoa kuin se onkin, edes ihmishenkien pelastaminen ei ole aivan kaikkien mielestä hyvä teko.

Ja vaikka järjestön toimintaa saattaisi sinänsä pitää asiallisena, kaikki aiheet tai toimijat eivät ole kaikille yhtä läheisiä. Vakaumuksellinen uskonnoton ei välttämättä ilahdu uskonnollisen järjestön vuohesta. Kaikille sopivaa aineetonta lahjaa ei ole, itse en ainakaan ole sellaista löytänyt.

Joten lahjoititpa mitä tahansa, ajattele sitä joka lahjan saa. Millä tavoin hän haluaisi maailman olevan parempi? Onko jokin aihe hänelle erityisen läheinen? Onko hänellä tietty järjestö, jota hän itse tukee? Kaikilla järjestöillä ei ole mahdollisuuksia viestiä toiminnastaan kovin laajalle, joten joskus hyviä lahjoja saa tosissaan etsiä.

Yhdistysaktiivin näkökulmasta aineettomien lahjojen kauppoja kannattaa käydä tutkimassa myös siksi, että niissä on onnistuttu kertomaan yhdistyksen tekemästä työstä käsinkosketeltavalla tavalla. Vaikka aineettomien lahjojen tarjoaminen ei olisikaan teidän juttunne, eri yhdistysten aineettomat lahjat tarjoavat upeita esimerkkejä siitä miten monimutkaiset asiat selitetään yksinkertaisesti.

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *