Varainhankintaideoita pennittömille

Mitä tehdä, kun yhdistyksen tili on tyhjä? Olette ehkä vasta perustaneet uuden yhdistyksen tai rahan tarve on muuten päässyt yllättämään. Ajatukset yhdistyksen viestin selkiyttämisestä tai varainhankintagaalan järjestämisestä tuntuvat ärsyttävältä teoretisoinnilta, kun rahaa tarvitaan nyt ja heti.

Varainhankintaa on mahdollista tehdä nopeasti ja olemattomilla kuluilla. Töitä rahan eteen joutuu todennäköisesti tekemään eikä glamouriakaan välttämättä ole luvassa, mutta rahassa mitattavia tuloksia saatatte hyvinkin saada aikaan.

Kuva: Delaney Dawson

Jäsenmaksut kuntoon

Onko jäsenmaksut maksettu? Jäsenmaksutulo on yhdistykselle tärkeää monestakin syystä. Se jää kuitenkin myös helposti saamatta esimerkiksi retuperällä olevan jäsenrekisterin vuoksi. Onhan osoitteenmuutosten vastaanottaminen vähän tylsää hommaa yhdistysaktiiveille, joilla on noin miljoona rautaa tulessa ja polttopuut vielä pystymetsänä. Sen tekemättä jättäminen voi kuitenkin koitua kalliiksi, kun ihmiset eivät saa jäsenmaksulaskujaan ja muut yhdistyksen postia. Tästä ja muista jäsenmaksuun liittyvistä aiheista saarnaan myös postauksessa nimeltä 8 tapaa kasvattaa jäsenmaksutuloja.

Myyjäiset

Myyjäiset ovat varainhankinnan klassikko siksi, että ne toimivat. Toinen puoli yhdistyksestä leipoo mokkapaloja ja toinen puoli ostaa ne, mikä voisi olla kätevämpää? No tietysti myyntipaikka, jolla on niin paljon ostohaluisia kävijöitä, ettei kenenkään tarvitse ryhtyä mokkapaladieetille tahtomattaan. Joulumyyjäisetkin tulevat pian, joten ei muuta kuin lukemaan Myyjäiset — mokkapalaorjuutta vai varteenotettavaa varainhankintaa? Myyjäisten tai muiden tapahtumien varainhankintaa voi buustata arpajaisilla: siinä tapauksessa lue Arpajaisten ABC.

Ravintolapäivä

Ravintolapäivä on mahtava juttu monesta syystä ja monet yhdistykset hankkivat merkittävän osan varoistaan sen avulla. Niin sanottua säätämistä ei tarvita ollenkaan niin paljon kuin usein luullaan, sillä hämmästyttävän monet asiat ovat aivan luvallisia ja sallittuja. Kaikkien meidän pitää syödä joka päivä, joten asiakaskuntaakin saa ahkeralla viestinnällä varmasti kokoon. Terveen järjen käyttöä ja hyvää hygieniatasoa toki tarvitaan kaikessa ruokaan liittyvässä toiminnassa. Muistin virkistämiseksi voi lukea tekemäni elintarvikevalvonnan esimiehen haastattelun ja klikkailla siitä eteenpäin eri viranomaisten sivuille.

Talkootyö

Sopivan talkootyökeikan löytyminen voi olla mainio juttu yhdistykselle ja myös työn tilaajalle. Sopivia hommia ovat esimerkiksi erilaiset satunnaiset siivous- ja raivausprojektit, joissa ei tarvita erityistä ammattitaitoa. Tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa, laajat verkostot ovat avuksi. On tärkeää muistaa, että talkootyön hyödyn on koiduttava koko yhdistyksen, ei vain työtä tehneiden hyväksi. Tästä varainhankintatavasta olen kirjoittanut postauksen Talkootyö varainhankintamuotona.

Kirpputori

Tämäkin on varainhankinnan klassikko eikä suotta, onhan toisen roska toisen aarre myös muualla kuin Tinderissä. Tavaroiden löytäminen kirpputorilla myytäväksi helpottuu heti, jos tarjoudette hakemaan tavarat suoraan lahjoittajan kotoa. Tällä konstilla saimme aikanaan koululuokkani kanssa varsin asialliset kirpputorituotot eikä vaivakaan ollut liian suuri.

Varainhankinnan maailma on suuri ja avara. Nämä ovat vain ehdotuksia, joita voi lähteä kehittämään ihan omalla tavallaan. Tekipä yhdistys varojen hankkimiseksi mitä tahansa, on tärkeää että tiedätte itse, mitä varten sitä teette.

Vielä ehtii ilmoittautua opettamalleni Varainhankinnan peruskurssille tai hankehallinnon peruskurssille Espoon työväenopistoon!

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *