Perinteiden voima on päivittämisen arvoinen

Mukavuusalueella kannattaa viettää runsaasti aikaa, sillä hei, siellähän on mukavaa! Varainhankinnassa on parempi pyy pivossa kuin kymmenen enoa veneessä. Saman pyyn voi kuitenkin paistaa vain kerran, joten pidetäänpä silmät auki (ja korvat myös, jospa oppisin vaikka sananlaskujen parempaa käyttöä).

Hyvää kannattaa tuunata

Mukavinkaan sohva ei ole enää mukava kun sille on vuosien ajan karissut keksinmuruja ja läikkynyt teetä. Joten ehkä myös yhdistystoiminnan mukavuusaluetta kannattaa välillä siivota ja pöyhiä kuohkeammaksi. On olemassa valtava määrä tapahtumia, yhdistysten ja muiden tahojen järjestämiä, joista on muodostunut odotettuja ja suorastaan rakastettuja. Ne pysyvät elinvoimaisina, koska ne muuttuvat ajan mukana.

Keväällä kirjoitin Martin markkinoista, vuodesta 1983 Helsingissä järjestetystä tapahtumasta, joka nyt vuonna 2017 oli ensimmäistä kertaa laajentumassa Tampereelle. Kerrottakoon näin jälkikäteen Tampereen markkinoiden vetäneen jättiyleisön. Maailma on todellakin muuttunut sitten vuoden 1983, mutta tuolloin aloitettu tapahtuma saa yleisön liikkeelle jo kahdessa eri kaupungissa.  Elokuussa kirjoitin espoolaisesta YIMBY-juoksusta, joka juostiin tänä vuonna viidettä kertaa. Viisi vuotta on verrattain lyhyt aika, mutta sekin riittää jo luomaan perinteitä ja toisaalta tarvetta uudistaa niitä. Nämä  tapahtumat ovat kiinnostaneet osallistujia jo vuosia, joten ne ovat onnistuneet pysymään ajassa mukana ja säilyttämään samalla oman ytimensä.

Kuva: Annie SprattUnsplash

Jos se toimii, käytä sitä

Uuden keksiminen vie aina enemmän resursseja kuin vanhan konsti uudelleenkäyttäminen. Jos olette jo vuosia keränneet valtaosan vuoden budjetista joulumyyjäisillä, niihin kannattanee osallistua tänäkin vuonna, vaikka kuinka kutkuttaisi kehitellä oma varainhankinta-applikaatio. Itse asiassa kannattaa tehdä molemmat, jos vain suinkin resursseja — eli aikaa, rahaa ja osaamista — riittää. Hyväksi havaittua ei kuitenkaan kannata hylätä vain siksi ettei se ole uusi ja jännittävä, vaan pikemminkin maustaa uudella tavalla (nyt tunnen kiusausta sortua parisuhdevertauksiin, mutta kykenen hillitsemään itseni).

Tunnetuista ja hyvin toimivista tapahtumasta kannattaa pitää kiinni, vaikka niiden tekijät välillä vaihtuvatkin. Yhdistystoimintaan kuuluu vaihtuvuus: ihmisten elämäntilanteet muuttuvat eikä toimintaan voi aina sitoutua yhtä paljon. Samalla mukaan tulee uusia innokkaita tekijöitä. Joskus muutokset eivät suju ilman voimakkaita tunteita ja tällöin voi olla houkuttelevaa katsoa aiemmin tehtyä työtä virheitä etsien. Niitä varmasti löytyy, sillä ihmisenä olemiseen kuuluu epätäydellisyys. Jos yhdistys on edelleen olemassa, menneestä löytyy kuitenkin varmasti jotain toimivaa. Pitäkää siitä kiinni ja kehittäkää siitä entistäkin parempi.

Ajassa kiinni kynsin ja hampain 

Aina uudistumisen ei tarvitse olla mullistavaa tai radikaalia. Asteittain tapahtuvaa muutosta on usein helpompi hallita, varsinkin toiminnassa jossa suuri osa on mukana vapaaehtoisesti. Erään äskettäin vetämäni koulutuksen jälkeen kuulin, kuinka hyvä neuvo muiden asioiden ohessa mainitsemani kannettavan maksupäätteen hankkiminen oli ollut. Maksutapojen lisääminen tapahtumaan on sinänsä pieni muutos, mutta sillä voi olla hyvinkin paljon merkitystä tapahtuman tuoton ja myös ihmisten viihtyvyyden kannalta.

Se, ettei jotain ole koskaan tehty, on hyvä syy kokeilla sitä nyt. Toisaalta hyvää ideaa ei kannata hylätä siksi, että ”kaikki” tekevät sitä. ”Kaikki” ovat nykyään somessa, eikä se tarkoita etteikö teidänkin todennäköisesti kannattaisi olla. Jotkut toimintavat ovat yleisiä siksi, että ne toimivat. Kaikki uudet ideat eivät ole omaksumisen arvoisia, mutta joku niistä on sitä aivan varmasti. Uusia ideoita löytää kaikkialta, kun kulkee aistit ja aivot avoimina ja kuuntelee yhdistyskavereitaan — niin vanhoja jääriä kuin nuoria hupakoitakin.

Tervetuloa opettamalleni Varainhankinnan peruskurssille tai hankehallinnon peruskurssille Espoon työväenopistoon. Tampereen Sampolassa opetan syksyllä hankehallinnon peruskurssia.

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *