Ziemelmeita-kuoro kertoo miten Ravintolapäivä onnistuu

Ravintolapäivä tulee taas 19.5. ja lukuisat yhdistykset virittelevät herkkupöytiään. Pääkaupunkiseudulla vaikuttava suomalais-latvialainen Ziemelmeita (Pohjanneito)-kuoro kerää noin 10 % vuotuisesta budjetistaan Ravintolapäivillä sekä konserttiensa väliaikatarjoiluilla. Kuoron puuhanaiset Dace Stūre ja Inese Huttunen kertovat kuinka tässä on onnistuttu ja kutsuvat käymään pöytään taas 19.5. Helsingin Karhupuistossa.

Kuva: Ziemelmeita

Perusasiat kuntoon

Ensimmäisen Ravintolapäivänsä Ziemelmeita järjesti vuonna 2012 Herttoniemessä. Latvialainen hapankaali ja hunajakakku kävivät kaupaksi sellaista tahtia, että menestys tuntui suorastaan hämmästyttävältä. Jo ensimmäisen kerran jälkeen oli selvää, että tätä kannattaa tehdä lisää. (Kirjoittajan huomautus: olen itsekin päässyt nauttimaan Ziemelmeitan tarjoiluista ja ymmärrän varsin hyvin miksi kauppa käy. Suosittelen!)

Tärkeintä tietysti on, että ruoka on maistuvaa. Oma osansa on kuitenkin myös markkinoinnilla. Ravintolapäivän pop-up-ravintolan täytyy olla ihmisillä tiedossa, jotta sinne osataan tulla. Kuoro mainostaa osallistumistaan Ravintolapäivään sosiaalisessa mediassa ja lähettää tiedotteita yhteistyökumppaneille. Aika toimii myös väliaikaisravintoloitsijan eduksi, Ziemelmeitallekin on muodostunut jo kanta-asiakkaita jotka osaavat odottaa Inesen mansikkakakkua ja muita tuttuja herkkuja.

Kokemus on osoittanut Ziemelmeitalle myös, että ruokien ainesosaluetteloita kysytään usein ja ne ovatkin  kunnossa ja helposti saatavilla. Ihmisillä on monenlaisia ruokavalioita eri syistä, ja onhan toki muutenkin kiinnostavaa tietää mitä syö. On myös selvää, että ruokaa laitettaessa ja säilytettäessä puhtaudesta ja kylmäsäilytyksestä pidetään hyvä huoli. Tästä aiheesta löytyy lisätietoa blogikirjoituksesta Yhdistysten elintarvikemyynti: terveystarkastaja vastaa.

Ei pelkästään rahan takia

Ravintolapäivien tuotto vaihtelee paljon ja sijoittuu useimmiten 500 ja 1000 euron väliin. Kerran kuoro teki 200 euron tilin pelkällä kahvin myynnillä, kun lähitienoon muut pop-up-ravintolat eivät sitä myyneet. Muutenkin yllättävät tuotteet voivat joskus nousta myyntihiteiksi: kerran aivan tavalliset letut myivät kuin häkä. Oma osuutensa päivän onnistumiseen on aina myös säällä. Konserttien väliaikatarjoiluiden tuotto on yleensä melko pieni, mutta joka sentti on tarpeen ja otetaan kiitollisuudella vastaan.

Jos pop-up-ravintolan pitäminen tuntuisi kovin raskaalta ja ikävältä, pelkästään rahan takia se ei siis ehkä kannattaisi. Yhdessä tekeminen on kuitenkin hauskaa ja palkitsevaa. Tuntuu myös hienolta voida kertoa latvialaisesta ruokakulttuurista suomalaisille. Usein asiakkaat ihastuvat uusiin makuihin ja kyselevät reseptejä, mikä tietysti ilahduttaa kokkeja. Onhan aina palkitsevaa tehdä sellaista, minkä osaa todella hyvin. Dacesta ja Inesestä on myös tärkeää, että rahan eteen tehdään töitä omin käsin eikä vain pyydetä apua muilta.

Samalla täytyy muistaa, ettei kaikilla ole aina samanlaisia mahdollisuuksia osallistua yhteiseen tekemiseen. Elämäntilanteet vaihtelevat, eikä esimerkiksi pienten lasten vanhemmilla ole välttämättä mahdollisuutta panostaa aikaansa harrastusten hyväksi. Heillä on siis oltava muunlaisia mahdollisuuksia panostaa yhteiseen hyvään.

Dace Stūre ja Inese Huttunen

Tärkeintä on motivaatio

Tavoitteellinen kuorolaulu vaatii hyvän kuoronjohtajan, mikä puolestaan vaatii rahaa. Kuoro ei siis ole ilmainen harrastus. Suurin osa kuoron kuluista katetaan osallistumismaksuilla, mutta myös varainhankintaa tarvitaan. Siihen on toki muitakin tapoja kuin leipominen, kahvinkeitto ja muu pop-up-ravintolan pitoon liittyvä työ. Ravintolapäivän järjestämiseen on kuitenkin muodostunut jo oma rutiininsa, joten niillä rahaa saa kokoon helpommin kuin monilla muilla tavoilla.

Vaikka Ravintolapäivä onkin ehkä kuorolle helpompi varainhankintatapa kuin moni muu, helppoa se ei kuitenkaan ole. Se vie väkisinkin myös paljon aikaa. Motivaatio on sana, joka vilahtelee naisten puheessa usein. On selvää, mitä varten varoja kerätään. Ellei Ravintolapäiviä ja konserttien puhvetteja jaksettaisi järjestää, osallistumismaksuja täytyisi nostaa — ellei sitten löytyisi jotain ihan uutta tapaa kerätä varoja. Uusia tapoja harrastuksen rahoittamiseen etsitään koko ajan, mutta Ravintolapäivä on hyväksi havaittu ja toimiva tapa.

Kuoro on laulajilleen rakas harrastus ja suuri ylpeyden aihe. Dacen ja Inesen mukaan on suoranainen ihme, että heillä on kuoro, jossa he voivat laulaa latviaksi Suomessa. Siitä ilosta kannattaa maksaa ja jaksaa myös varainhankintaa.

Ziemelmeitan herkkupöytään pääsee lauantaina 19.5. Karhupuistossa Helsingissä klo 11-16 ja lisätietoja löytyy tapahtuman Facebook-sivuilta.


Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *