YIMBY: juoksemalla rahaa kehitysvammaisten harrastustoimintaan

”Sanoudutaan yhdessä irti Not In My Backyard -ilmiöstä ja sanotaan kaikki yhdessä Yes In My Backyard!”,  kehottaa Villa Huvin asukkaan äiti ja YIMBY-koordinaattori Sari Koivusaari-Joensuu. 22. elokuuta Espoon Puolarmaarissa järjestettävä YIMBY on hänen mukaansa lämminhenkinen ja iloinen juoksu- ja kävelytapahtuma suvaitsevaisuuden puolesta.

Mikä on YIMBY?

Nyt jo viidettä kertaa juostava tapahtuma kerää rahaa  kehitysvammaisten nuorten asumisyksikkö Villa Huvin asukkaiden virkistystoimintaan ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös muuhun kehitysvammaisten nuorten harrastustoimintaan. Toista kohdetta ei vielä ole päätetty, mutta järjestäjät haluavat jakaa hyvää myös muille.

Tapahtuma sai alkunsa Villa Huvin rakennushankkeen ympärillä velloneesta valituskierteestä ja sen saamasta julkisuudesta. Luettuaan naapureiden vastustuksesta hanketta kohtaan espoolainen Mervi Savo halusi näyttää, että hänen Espoonsa on suvaitsevainen. Tapahtuma oli menestys ja nyt se on siirtynyt Villa Huvin ystävät ry:n järjestettäväksi. Idean äiti vaikuttaa taustalla neuvonantajan roolissa. Juoksussa on edelleen kyse ystävällisyydestä ja toisten huomioonottamisesta.

Tapahtuman Facebook-sivuilla on jo kyselty, voisiko YIMBY-tapahtumia järjestää muuallakin. ”Jaamme mielellämme tietoa, jos joku ryhtyy järjestämään vastaavaa tapahtumaa”, kertoo Sari Koivusaari-Joensuu. Hän muistuttaa, ettei YIMBY ole heidän keksimänsä termi vaan vastaavia tapahtumia on järjestetty myös muulla maailmassa.

Tapahtuman tekevät ihmiset

YIMBY-juoksuun odotetaan noin paria sataa juoksijaa kehitysvammaisten omaisista juoksun aktiiviharrastajiin ja muihin kiinnostuneisiin. Juosta voi Espoon lisäksi myös etänä missä päin maailmaa tahansa: edellisenä vuonna mukana oli muun muassa iso porukka Ranskasta ja kaukaisimmat osallistujat ovat olleet Thaimaasta. Mukaan pääsee, kun etsii tapahtuman Facebook-sivuilta ilmoittautumislinkin ja maksaa osallistumismaksun. Sari Koivusaari-Joensuu toivoo myös, että etäosallistujat jakaisivat juoksustaan tai kävelystään kuvia tapahtuman someen. Varsinainen juoksurata Espoossa on esteetön, joten osallistua voi myös esimerkiksi pyörätuolilla. Jokainen paikalle saapunut osallistuja saa muistoksi osallistumisestaan myös YIMBY-mitalin, joka on tehty käsin suomalaisesta koivusta ja pihlajasta. 

Sari Koivusaari-Joensuu esittelee YIMBY-mitaleita

Viisi vuotta tapahtumajärjestämistä ovat opettaneet Villa Huvin ystäville tehtävänjaon tärkeyttä. Kymmenhenkinen järjestäjätiimi on listannut kaikki tehtävät — niin ennen tapahtumaa kuin sen aikana ja jälkeenkin tehtävät — taulukkoon. Tekemistä on paljon, sillä juoksutapahtuma vaatii omat liikennejärjestelynsä ja esimerkiksi ensiavun järjestämisen. Jotkut laajemmat tehtävät, kuten viestintä ja sponsorihankinta on ”nakitettu” heille, joille se on luontaista. Lisäksi on valtavasti muita tehtäviä: paikkavaraukset, viralliset luvat ja ilmoitukset, juoksun ajanotto, kahvituksen järjestäminen, paitatilaukset ja paljon muuta. Kun tehtävät on jaettu, työt sujuvat eikä tule ikäviä yllätyksiä. Joka vuosi järjestäjät ovat myös tilanneet hyvän sään: vaikka säähän ei voikaan vaikuttaa, täytyy muistaa että ulkoilmatapahtumassa sillä on merkitystä.

Tapahtuman aikana järjestäjät tekevät töitä koko sydämellään. He ovat valmiina opastamaan ja neuvomaan osallistujia ja siten tekemään tapahtuman iloista ja hyväntuulista tunnelmaa. Järjestäjien työtä tapahtuman aikana voikin pitää asiakaspalveluna, jossa tärkeää on mieleenjäävän elämyksen luominen osallistujille.

Tapahtuman tulovirrat ja tuotto

Juoksutapahtuman tulot koostuvat osallistumismaksuista ja T-paitojen myynnistä. Aiempina vuosina on joskus järjestetty myös arpajaiset, mutta Sari Koivusaari-Joensuun mukaan niistä oli hyötyyn nähden liian suuri vaiva. YIMBY-juoksulla on myös useita sponsoreita, joista monet ovat olleet aiemminkin mukana. Kaikki tarjoavat tapahtuman käyttöön tuotteita tai palveluita eikä suoraa rahallista tukea ole edes kysytty. Esimerkiksi juoksusarjojen palkinnot ovat sponsoreiden lahjoittamia.

Aiempina vuosina YIMBY-juoksu on tuottanut noin neljä tuhatta euroa. Rahoilla on hankittu Villa Huvin asukkaille laajakaistayhteys, soittimia, urheiluvälineitä sekä toteutettu teatterikäyntejä ja muita retkiä. Nyt tapahtuman tuomaa hyvää halutaan jakaa Villa Huvin asukkaiden lisäksi myös muille kehitysvammaisille. Parhaillaan Villa Huvin ystävät ry. miettii, mitä muuta kehitysvammaisten virkistystoimintaa YIMBY-juoksun tuotolla voisi myös tukea.

”Paitsi että teemme työtä omien nuorten hyväksi, vaikutamme myös yleiseen mielipiteeseen suvaitsevaisuuden puolesta. Yhdessä saadaan paljon hyvää aikaan”, summaa Sari Koivusaari-Joensuu. Tapahtumaan voi osallistua paikan päällä Espoossa tai etänä joko itse kerätyn porukan kanssa tai yksin luonnossa juosten. YIMBY-juoksuun pääset mukaan tapahtumaan Facebook-sivujen kautta. Itse maksoin juuri etäosallistumismaksun, eli juoksen (tai käppäilen… mutta tyyli on vapaa!) YIMBYni kotimetsässä ja olen ajatuksissa mukana hienossa tapahtumassa!

Jos tapahtumien järjestäminen varainhankintamuotona kiinnostaa, lue Tapahtumien järjestäminen ja yhdistyksen varainhankinta!

Tervetuloa myös opettamalleni Varainhankinnan peruskurssille tai hankehallinnon peruskurssille Espoon työväenopistoon. Tampereen Sampolassa opetan syksyllä hankehallinnon peruskurssia.

Saisinko lähettää sinulle muutaman kerran vuodessa sähköpostia? Kerron uutiskirjeessä tulossa olevista kursseista ja muusta kiinnostavasta. Uutiskirjeen voi tilata täällä.

Muistahan käydä Rahaa rattaisiin -sivusta Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *